מהו ניוון מקולרי
(הידוע גם כ-AMD, ובעברית: ניוון כתמי או ניוון רשתית), הוא מחלת עיניים הפוגעת בתאי הראייה המרכזית באיזור הקרוי "המקולה" שברשתית – זהו האיזור האחראי על חדות הראייה ומאפשר לנו בין היתר לקרוא, לנהוג, לזהות צבעים ופרצופים. המחלה גורמת לבעיות של ראיה ירודה העלולה להגיע עד לעיוורון מוחלט. מחלת הניוון המקולרי נחשבת כיום לגורם העיקרי למקרי העיוורון בעולם המערבי בקרב אוכלוסייה מעל גיל 55.
הסיבות והמנגנון המדויקים למחלת הניוון המקולרי עדיין לא ידועים לחלוטין, וכיום עדיין לא קיים פתרון שירפא באופן מלא את הנזק לעין, אולם הידע והתפתחות הטכנולוגיה מביאים למגוון הולך ומתרחב של אפשרויות להאט את התקדמות המחלה, במיוחד אם התגלתה בשלבים מוקדמים ככל האפשר, ומכאן נובעת חשיבות גדולה לבדיקה שגרתית אצל רופא עיניים. לייעוץ בנושא עם אופטומטריסט מורשה צרו קשר בטלפון: 03-5749904.
ניוון מקולרי – גורמי הסיכון
- ניוון כתמי קשור בעיקר בהזדקנות של העין, ועל כן לגיל יש קשר ישיר להופעת המחלה.
- רקע גנטי – אם אדם מסוים חלה בניוון מקולרי, קרובי משפחתו נמצאים בקבוצת סיכון לפתח את המחלה גם כן.
- באופן סטטיסטי, נשים חולות בניוון הנ"ל יותר מגברים.
- מחלות לב, חוסר איזון בלחץ הדם
- עישון, השמנת יתר.
מאחר וכאמור הסיבות והמנגנון למחלה טרם ידועים במלא היקפם, מחקרים ממשיכים להיערך בתחום, והדרך לפיתוח בדיקות לאבחון מוקדם ולמציאת דרכי טיפול יעילות לריפויה – קצרה מתמיד. עם אופטיקה טל תוכלו לקבל מעטפת מקיפה בנושא.
סוגי הניוון המקולרי
נהוג לחלק את המחלה לשני חלקים, או לשני שלבים, המכונים "ניוון יבש" לעומת "ניוון רטוב":
בשלב הראשון, היבש, נוצרים משקעים צהבהבים או לבנבנים באיזור המקולה ועלולה להיפגם חדות הראייה. זו הצורה הנפוצה יותר של המחלה. במקרים מסוימים, במיוחד כאשר רק עין אחת חולה במחלה, הנזק לראייה מתרחש באופן הדרגתי כך שלעיתים לא ניתן להבחין בו, ועל כן חשוב להיבדק באופן קבוע אצל רופא עיניים.
אל השלב השני, המכונה השלב הרטוב, יגיעו כ-10%-15% מחולי השלב היבש, אולם מתוך אלה שהגיעו לשלב הרטוב כ-90% עלולים לאבד את ראייתם: בשלב זה, עקב התפתחות של כלי דם חדשים באיזור הרשתית, נוצר מצב של דליפת דם ונוזלים לאיזור הרשתית, מה שפוגע בקצב מהיר ובאופן משמעותי בראייה עצמה. אם הדליפה לא מטופלת באופן מיידי, איזור המקולה שברשתית עלול להיהרס והנזק לראייה יהיה בלתי הפיך.
ניוון מקולרי – תסמינים
- חדות ראייה פחותה – טשטוש קווי מתאר, צלליות וצבעים
- ראייה מעוותת – קווים ישרים נראים מרצדים או גליים
- התאוששות איטית של הראייה לאחר שינויים בבהירות, למשל כשיוצאים מחדר חשוך למואר
- שטפי דם בעין – עדות לקיומו של השלב הרטוב
שיטות הטיפול
חשוב לאבחן את מקרי הניוון מוקדם ככל האפשר על מנת למנוע כמה שיותר את הנזק לראייה. לכן, במיוחד אם אדם משתייך לקבוצת סיכון או שעבר את גיל 55, מוטב שיגש להיבדק באופן שגרתי. המחלה מופיעה בדרך כלל תחילה בעין אחת, והופעתה מהווה נורה אדומה לגבי העין השניה.
השלב היבש:
בסוג ניוון מקולרי יבש ניתן לטפל באמצעי תוספי מזון המכילים ויטמינים, נוגדי חמצון ומינרלים מסוימים, כגון שילוב של ויטמין C, ויטמין B, ויטמין Eואבץ. בנוסף, ניתן לשלב גם טיפול אלטרנטיבי כגון אקופונקטורה וטיפול בצמחי מרפא.
השלב הרטוב:
הטיפול בשלב הרטוב הוא למעשה הרס מבוקר של כלי הדם החדשים הנוצרים בעין בשלב הזה, שמהם מתרחשת דליפת הדם והנוזלים הפוגעת ברשתית. אפשרויות הטיפול כוללות תרופות בהזרקה (הידועות שבהן הן אווסטין ולוסנטיס), ובמקרים מסוימים טיפולי לייזר או הליך כירורגי.
מעוניין לדעת פרטים לגבי גלאוקומה? המאמר הבא יעזור לך בדיוק בנושא הזה – גלאוקומה – גורמים וטיפול במחלה