מה זה אור כחול?
הצבעים על הספקטרום מחולקים פי אורך גלי האור שלהם – בקצה האחד של הספקטרום נמצא האור האדום שהוא בעל אורך הגל הארוך ביותר ובקצה השני של הסקלה נמצא האור הכחול שהוא בעל הגל הקצר ביותר.
את סוגי האור הנמצאים מעבר לקצוות אלו (האינפרא אדום מצד אחד והאולטרא סגול מצד שני) העין האנושית אינה מסוגלת לקלוט ואנו זקוקים לציוד מיוחד על מנת לראות אותם.
ככל שאורך הגל קצר יותר, האור הוא בעל אנרגיה גבוהה יותר.
האור הכחול הוא האור בעל הגל הקצר ביותר הניתן לקליטה על ידי עין האדם, כך שהוא אור בעל אנרגיה גבוהה מאד. מיד נבין איזו השפעה יש לאנרגיה הזו על העיניים שלנו.
היכן נמצא האור הכחול?
רבים חושבים שהחשיפה לאור כחול היא תוצאה של הטכנולוגיה המודרנית והשימוש המרובה במסכים.
אך האמת היא שהאור הכחול היה כאן כל הזמן. הוא חלק בלתי נפרד מקרני השמש, (והוא גם אחת הסיבות לכך שהשמיים נראים לנו כחולים), והוא גם האור הנמצא במנורות הפלורסנט.
אך החשיפה המרובה שלנו לאור הכחול אכן נובעת מהשימוש במסכים, בהם אנו נוטים לבהות שעות רבות ברצף.
האם חשיפה לאור כחול מזיקה לעיניים?
כפי שציינו, האור הכחול הוא אור בעל גלים קצרים ואנרגיה מרובה יותר. האנרגיה הזו מעמיסה על העיניים שלנו יותר מאשר חשיפה אל אורות בעלי גלים ארוכים יותר ומקשה עליהן להתמקד.
זו הסיבה שקריאת כתבה במכשיר הסלולרי מאמצת את העין הרבה יותר מקריאת אותה כתבה מדף עיתון מודפס.
חשיפה ממושכת לטווח הארוך לעומס הזה עלול לפגוע בעין ולגרום לפגיעה משמעותית בתאים הנמצאים על הרשתית ובמקרים חמורים למחלות כמו קטרקט בעיניים.
האם חשיפה לאור כחול משפיעה על השינה?
לאור הכחול יש השפעה ישירה על יצור הורמון המלוטונין, המהווה חלק מהמערכת המווסתת את מחזור העירות-שינה בגופנו.
בזמן החושך המלוטונין מיוצר בכמות רבה יותר, מוריד את טמפרטורת הגוף ויוצר תחושת נמנום.
כאשר המוח שלנו נחשף לאור כחול הוא מתרגם את החשיפה הזו לאור השמש ומבין שזה הזמן להיות עירניים ולכן יצור המלוטונין פוחת.
חשיפה לאור כחול לפני השינה מפחיתה את פעולת יצור המלוטונין ופוגעת ביכולת שלנו להירדם, במשך השינה ובאיכות השינה, ולאורך זמן גם במנגנון השעון הביולוגי שלנו.
איך מתמודדים עם האור הכחול?
הדרך הטובה ביותר למזער את ההשפעות של האור הכחול היא לדאוג לסינון אור כחול ולצמצם את החשיפה אליו.
במהלך היום – בזמן שימוש במסכים מומלץ להתרחק מהמסך ככל האפשר, לדאוג למצמץ אפילו באופן יזום על מנת לשמור על רטיבות העין, ובכל חצי שעה לעשות הפסקה ולהסיט את העיניים מהמסך לכחצי דקה.
לקראת הלילה – השתמשו בתאורה חמה יותר ופחות באור לד, והגבילו את משך השימוש שלכם במסכים בשעות הערב, כולל צפייה בטלוויזיה או שימוש במכשיר הסלולרי מיד לפני השינה.
בנוסף, במכשירים דיגיטליים רבים כמו מסכים, לפטופים וטלפונים סלולריים, קיימות פונקציות לסינון אור כחול למחשב המאפשרות צמצום של האור הכחול הנפלט מהמסך.
ניתן למצוא אותן תחת שמות שונים ("מצב לילה", סינון אור כחול" או "eye saver mode"). עם הפעלתן תוכלו לראות כיצד צבע המשך משתנה מלבן לצהבהב.
שימוש במשקפיים נגד אור כחול
המציאות של היום לא מאפשרת לנו להמנע לחלוטין ממסכים, ולכן הדרך הטובה ביותר לצמצם את החשיפה לאור הכחול היא בעזרת משקפיים מסנני אור כחול.
משקפיים אלו כוללים עדשה העשויה מחומר גלם מיוחד אשר חוסם את האור הכחול.
הרכבת משקפי אור כחול מפחיתה את העומס על העיניים וכך מצמצמת בטווח הקרוב את כאבי הראש העלולים להגרם מאותו העומס ובטווח הרחוק יותר את הפרעות הראייה והנזקים הבריאותיים הנגרמים מחשיפה ממושכת לאור הכחול.
בנוסף, משקפי אור כחול מצמצמות את הפגיעה בייצור המלוטונין וכך משפרות את איכות השינה.
אתם מוזמנים לבקר באופטיקה טל ברמת גן, בה תוכלו למצוא מגוון משקפיים נגד אור כחול בדגמים שונים.
לקבלת פרטים בנושא אור כחול ובדיקה על ידי אופטומטריסט מורשה, השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם