קטרקט – תסמינים וטיפול

מהו קטרקט?

אחד החלקים החשובים המרכיבים את העין שלנו הוא עדשת העין, דרכה נכנס אור לתוך גלגל העין ונוצרת תמונה חדה וברורה.

אנטומיה של העדשה התוך העינית: העדשה מכילה 65% מים. השכבה החיצונית של העדשה היא הקופסית, כאשר מקדימה היא עבה ומאחור היא דקה. במשך כל החיים העדשה גדלה, איזור הגדילה נמצא בקו המשווה של העדשה שם התאים מתחלקים, מתארכים ונדחפים פנימה ע”י התאים החדשים שנוצרים, איזור זה נקרא הקורטקס של העדשה.

הבנתם שאתם מחפשים לדעת על התסמינים של גלאוקומה ולא על קטרקט? היכנסו לקישור הבא: גלאוקומה – תסמינים, גורמים ואיך מטפלים.

העדשה ממוקמת בחלק הקדמי של העין, מאחורי הקרנית, ותפקידה לרכז את האור ברישתית. כאשר מתפתחת הבעיה הראיה הופכת מעורפלת מאחר והאור לא נופל בשלמותו על הרישתית.

מחלת העיניים הידועה בשמה קטרקט (ובעברית- ירוד, תבלול או חרדלית) היא מצב בו עדשת העין הופכת משקופה לעכורה – מה שגורם לתמונה המתקבלת התוך העין להיות מעורפלת. ככל שהעכירות חמורה יותר, ההפרעה בראייה גדולה יותר, עד למצב של עיוורון מוחלט. קיים טיפול יעיל למחלה, ועם זאת זוהי עדיין אחת מן הסיבות העיקריות לירידה בראייה בעולם המערבי ולגורם העיוורון המשמעותי ביותר במדינות מתפתחות.

קטרקט – קבוצות סיכון המחלה

המחלה מופיעה לרוב אצל מבוגרים בגילאי 55 ומעלה, וכ-40% מן האוכלוסייה שמעל גיל 65 סובלת מהתופעה. בגילאי ה-70 וה-80 הוא נפוץ אף יותר. עם זאת, בעייה רפואית זו יכול להופיע גם אצל צעירים, למשל אם קיימת היסטוריה רפואית של המחלה במשפחה. גורמים אפשריים נוספים יכולים להיות טראומה לעין, עישון, השמנת יתר וכן מחלות אחרות, כגון סוכרת.

קטרקט בעין

תסמיני הקטרקט

  • טשטוש ראייה
  • ראייה כפולה
  • בסוגים מסוימים של התופעה – כתמי צבע או סנוור (למשל מפנסי מכונית חולפת)
  • שינויים תכופים בראייה – בעיקר כשהראייה מדרדרת במהירות, אבל בעיית עיניים זו, בשלביה הראשונים, יכולה במקרים מסוימים אף לשפר את הראייה לטווח קצר
  • ההפרעה עלולה לעיתים להידמות למעין דלקת עיניים
  • אישון לבן אצל תינוק בן יומו מעיד על הבעיה כמולדת

אם מופיעים התסמינים שלעיל, עדיין אין זה אומר בוודאות שמדובר בבעיית ה- “תבלול” / “החרדלית”, אולם כל אחד מהם (ועל אחת כמה וכמה שילוב של מספר תסמינים) הוא נורת אזהרה שבגינה מומלץ לגשת לרופא עיניים. הוא היחיד שיכול לאבחן קטרקט, וזאת בבדיקה פשוטה יחסית בה נבדקים בין היתר גם הלחץ התוך עיני (כך ניתן לשלול גלאוקומה), עצב הראייה ומרכז הראייה.

טיפול בקטרקט

קטרקט היא הפרעה בראיה כתוצאה מירידה בשקיפות העדשה התוך עינית. למעשה כתוצאה מכך תהיה ראייה מעורפלת.

כשהקטרקט מכסה חלק קטן מהעדשה ייתכן והראיה כמעט ולא תפגע ולא יהיה צורך בניתוח. אולם, אם הוא תופס חלק גדול מהעדשה כן יהיה צורך במרבית המקרים, בניתוח. היינו, הוצאת העדשה התוך עינית והשתלת עדשה חדשה.

קטרקט אינו נראה לעין ללא מכשור מקצועי. יש צורך בביקור אצל אופטומטריסט ואצל רופא עיניים, בעזרת מכשור מיוחד כמו slit lampניתן לזהות את סוגה של ההפרעת הראייה ומצבה.

 

ניתוח קטרקט

כאשר יש קטרקט בעין והראייה מאוד מופרעת יש צורך בניתוח הכולל: הוצאת העדשה והתלת עדשה חדשה. יש לזכור שזה אינו ניתוח להסרת משקפיים !! בדרך כלל, לאחר הניתוח יהיה צורך במשקפיים לרחוק או לקרוב וייתכן שלשניהם. הדבר תלוי בניתוח, בתוצאותיו וגם במבנה העין וסוג העדשה שהושתלה.

בניגוד למחלות עיניים רבות אחרות, לא קיימות טיפות עיניים המונעות או מטפלות בקטרקט. הפתרון במקרה הזה הוא פתרון ניתוחי – כלומר הליך רפואי קצר ופשוט יחסית, שאינו דורש אשפוז, מבוצע בהרדמה מקומית או כללית, ובו מוסרת עדשת העין החולה ובמקומה מושתל תותב עדשה קבוע המותאם לעין הפציינט ומתפקד כעדשת עין רגילה. הניתוח מבוצע בחדר ניתוח סטרילי, באמצעות מכשור ייעודי ובמקרים מסויימים אף לא מחייב תפרים, כאשר החתך הקטן שמתבצע בעין במטרה להסיר את הקרנית הפגועה ולהשתיל את המלאכותית למעשה נסגר מעצמו.

סיכויי ההצלחה של ניתוח הם גבוהים מאוד – בין 95% ל-98%. גם הסיבוכים האפשריים (שהרי בכל זאת מדובר בניתוח) הם קלים יחסית וניתנים לטיפול.

מהם התוצאות לאחר הניתוח וכיצד צריך לנהוג?

לאחר הניתוח יש להימנע מאבק, מלכלוך וממאמץ פיזי. יורגש שיפור מיידי בחדות הראייה כבר בימים הראשונים שלאחר הניתוח, יש אנשים שחשים בסינוור אחרי ניתוח קטרקט והוא ילך וישתפר בששת השבועות הבאים. עדיין קיים סיכוי סביר שהפציינט יזדקק למשקפי קריאה או משקפי ראייה, בשל העובדה כי העדשה המושתלת אינה מסוגלת לבצע מיקוד על עצמים קרובים, אולם השיפור בראייה מפצה על הצורך במיקוד, ומשקפיים המותאמים אישית לפציינט משלימים את החסר.

במקרים מסוימים נדמה שהקטרקט חוזר, בשל עכירות מסוימת בקרנית המלאכותית, אולם הטיפול בכך הוא הרבה יותר פשוט, ומבוצע במרפאה באמצעות לייזר שמנקה את השכבה העכורה ומשפר את הראייה.

מולטי קטרקט

כיום, בנוסף לקטרקט ניתן לתקן גם ליקויי ראייה נוספים (כגון קוצר ראייה או צילינדר בעין) באמצעות ניתוח המכונה "מולטי קטרקט", במסגרתו מושתלת בעין הפציינט עדשה מולטיפוקלית, כלומר עדשה ייחודית הבנויה ממספר אורכי מוקד שונים, נותנת מענה למספר טווחי ראייה (קצר, ארוך וטווח ביניים) ומבטלת את הצורך במשקפיים.

לסיכום, מדובר על תופעה טבעית לרוב שמתרחשת בגלל הגיל. כיום הבעיה ניתנת לטיפול בקלות ובהצלחה ולהחזיר את הראייה למצב תקין.