מולטיפוקל – משקפיים ועדשות מולטיפוקל
דף הבית » מולטיפוקל
מהן עדשות מולטיפוקל – ועל סוגי עדשות מולטיפוקל
פירוש המילה מולטיפוקל הוא “רב מוקדי” למעשה עדשות מולטיפוקל הן עדשות בעלות מספר מוקדים.
משקפיים אלו מתאימות לאנשים הזקוקים ליותר מזוג משקפיים אחד, למשל: משקפי ראייה ומשקפי קריאה, משום שהן מאפשרות להסתפק בזוג משקפיים אחד העונה על כל הדרישות.
עדשות מולטיפוקל – יתרונות
כדי להבין את יתרונותיה של עדשות מולטיפוקל, נדון תחילה במספר סוגי עדשות מולטיפוקל פשוטות יותר:
- עדשה רגילה ופשוטה כוללת אורך מוקד אחד בלבד, והיא משמשת בדרך כלל לראייה לטווח רחוק או לטווח קצר, כלומר משקפיים הכוללים עדשות פשוטות יכולים להיות או משקפי ראייה או משקפי קריאה אך לא שניהם.
- עדשת ביפוקל כוללת צירוף של שני אורכי מוקד, כאשר בדרך כלל העליון משמש לראייה לטווח רחוק והתחתון לקריאה, ובכך מאפשרות למרכיב המשקפיים להסתפק בזוג אחד גם לראייה וגם לקריאה, אולם יש בהן חיסרון מרכזי אחד והוא המעבר החד בין שני אורכי המוקד. כלומר, אם אדם המרכיב משקפיים עם עדשות ביפוקל יושב בנחת על ספסל בפארק וקורא ספר, ואז מרים את מבטו כדי להתבונן סביב ומחזיר את המבט אל הספר, אזי עיניו עברו פעמיים בין שני אורכי מוקד שונים – והמעבר הזה, במיוחד בתקופת השימוש הראשונה כאשר אדם מתרגל למשקפיים חדשים, עלול לגרום לו סחרחורות וכאבי ראש.
- זהו הדבר העיקרי שפותרים משקפיים עם עדשות מולטיפוקל: בנוסף לשני אורכי המוקד הקיימים בעדשות ביפוקל, עדשות מולטיפוקל כוללות גם איזור עם טווח ביניים, המאפשר לא רק ראייה ממוקדת ונוחה בשני אורכי המוקד הקיצוניים אלא גם ביניהם, כאשר המעבר בין איזורי הראייה אינו מורגש. המשקפיים הללו מתאימים לראייה לרחוק, לקריאה ולטווח הבינוני, למשל לעבודה מול מחשב.
- גם בתוך קבוצת המולטיפוקל קיים מגוון גדול של סוגי עדשות מולטיפוקל לצרכים שונים. ניתן להתייעץ עם אופטומטריסט באשר לסוג העדשה האופטימלי לצרכיו של כל אחד.
מה צריך לדעת כשמזמינים משקפי מולטיפוקל?
- משקפיים עם עדשות מולטיפוקל נתפרים ממש למידותיו של הלקוח, בהתייעצות בינו לבין האופטומטריסט. לכן יש חשיבות גדולה למאפייניו האינדיבידואליים של מרכיב המשקפיים, ולא רק באופן הפיזי של מבנה העין שלו אלא גם להרגליו ואורח חייו היומיומי. ככל שההיכרות של האופטומטריסט עם האדם שמולו תהיה טובה יותר, כך התאמת משקפי מולטיפוקל תהיה טובה יותר. למשל:
- במהלך בדיקת הראייה האופטומטריסט ישאל אתכם שאלות רבות הנוגעות לצרכי היומיום שלכם וסביבת עבודתכם, תשובות מדויקות יותר- יאפשרו התאמה טובה יותר. האם אתם מבלים זמן רב משגרת יומכם בנהיגה? בקריאה? בעבודה מול מחשב? להתנהגות היומיומית יש השפעה על סוג העדשה, וכדאי ממש למדוד את המרחק מהספר או המחשב ולתאר לאופטומטריסט את תנוחת הישיבה הקבועה.
- חשוב לוודא שסימון המוקדים על העדשה נעשה גם במצב ישיבה וגם במצב עמידה.
- האם כבר נעשה בעבר שימוש במשקפי מולטיפוקל, ואם כן מהם סוג העדשה והמסגרת שהיו בשימוש? כדאי לבחור עדשה דומה לזו שבה נעשה שימוש בעבר, כדי להקל על ההסתגלות לעדשות החדשות.
- בעת בחירת המסגרת, מהו המרחק בין העדשות לעיניים? מרחק מינימלי יגדיל את נוחות השימוש ואת מהירות ההסתגלות.
- מטעמי אסתטיקה, בעת בחירת המסגרת כדאי לוודא עם האופטומטריסט כי ניתן לייצר עדשה דקה ככל האפשר (בהתאם למרשם).
- כדאי לדעת שבגלל המבנה האופטי של עדשת המולטיפוקל, נוצרת תופעת לוואי של עיוותים בשדה הראייה. לכן כדאי לבחור במסגרת מתאימה ולשאוף לכך שהעדשה תהיה בעלת שטח עיוותים קטן ככל האפשר.
- כמו כן לבחור בעדשה בה שטחי המעבר שעל פניה בין אורכי המוקד השונים (המכונים גם “תעלות”), גדולים ככל האפשר, וכך ההסתגלות למשקפיים תהיה קלה יותר.
- בקבלת המשקפיים האופטומטריסט יבצע בדיקת ראייה נוספת על מנת לוודא שראייתך תקינה ונוחה.
- האופטומטריסט יסביר לכם כיצד להשתמש במשקפיים החדשים, הקשיבו להוראות ובצע אותן לאט – עם האופטומטריסט.
- זמן ההסתגלות לעדשות המולטיפוקל משתנה מאדם לאדם.
- הצלחתכם היא הצלחת האופטומטריסט שלך.